Site-ul oficial al Liniei Kagyu prezintă informații detaliate cu privire la Sfinția Sa Gyalwang Karmapa al 17-lea. Bara laterala oferă link-uri către secțiunile cu privire la activitățile curente și programul Sanctitatii Sale, precum și istoria sa personală: de la viața sa în Tibet, recunoasterea sa ca si Karmapa, lunga sa calatorie din Tibet pana in India pana astazi,
O biografie scurtă a Sfinției Sale al 17-lea Gyalwang Karmapa.
Karmapa înseamnă “cel care desfasoara activitati Buddha” sau “întruchiparea tuturor activităților Buddhasilor”. În tradiția tibetană, invatatorii inalt realizati sunt considerati cei care in mod constient au puterea de a-si controla renasterea in scopul de a-si continua activitatea în beneficiul tuturor ființelor simțitoare. Primul Karmapa, Dusum Khyenpa , s-a născut în anul1110. El a fost primul dintre marii maestrii tibetani care a stabilit o linie de reincarnare. De la moartea sa în anul 1193, succesorii Karmapa s-au încarnat în această formă de manifestare a corpului (Skt. Nirmanakaya), timp de șaisprezece vieți până in prezent și toti au jucat un rol semnificativ in păstrarea și dezvoltarea învățăturilor budiste din Tibet.
Înainte de nașterea primului Karmapa, sosirea unui maestru budist, care ar fi cunoscut sub numele de Karmapa, a fost profetit de istoricul Buddha Shakyamuni și de catre marele maestru tantric din India, Guru Padmasambhava. De-a lungul secolelor, toti Karmapa au reprezentat o figura centrală în continuarea liniei Vajrayana, în general, și a liniei Kagyu în special, și au jucat un rol foarte important în conservarea liniei de studiu si practica a budismului. (Pentru mai multe informatii despre toti Karmapa înaintea celui de-al șaptesprezecea,consultați pagina Seventeen Karmapas)
Nașterea și primii ani de viata ai lui Karmapa al 17-lea
În iunie 1985, un baiat s-a nascut într-o familie de nomazi din regiunea Lhatok din estul Tibetului. În lunile dinainaintea nașterii sale, mama sa avusese vise minunate. În ziua nasterii sale, un cuc a aterizat pe cortul în care sa născut, și mulți oameni din apropiere au auzit un sunet-scoică misterios, care a răsunat în întreaga vale. În Tibet, astfel de evenimente sunt considerate semne de bun augur care anunta nașterea unui invatator luminat.
Tanarul băiat nomad a fost numit Apo Gaga, “Fratele fericit”. De la început, familia sa l-a considerat special, și au avut convingerea ca acesta ar putea fi reîncarnarea unui Rinpoche/Maestru. La varsta de patru ani, baiatul a fost trimis la mănăstirea din localitate pentru a-si incepe educatia, deși el a continuat să-și petreacă o mare parte din timpul său acasa cu familia. Apoi, in ultima parte a primaverii anului 1992, baiatul, acum în vârstă de șapte ani, si-a anunțat părinții lui că acestia ar trebui să-si mute tabăra intr-o alta zona și sa astepte vizita unor călugări care călătoresc. Acestia au procedat intocmai și, la scurt timp după stabilirea in alta locatie, a sosit un grup de lama apartinand liniei Karma Kagyu.
Fara ca familia sa stie, grupul de lama se aflau în căutarea reîncarnarii celui de al 17-lea Karmapa, urmând instrucțiunile lăsate într-o scrisoare secreta de previziune scrisa de Karmapa al 16-lea înainte de a muri. Această scrisoare conținea detalii cu privire la anul renașterii sale, locația și numele viitorilor sai parinti iar detaliile continute se potriveau intocmai cu cele ale vieții lui Apo Gaga.
Astfel, acesta a fost recunoscut în mod corespunzător ca fiind Karmapa al 17-lea și a primit numele de Ogyen Drodul Trinley Dorje. Sfinția Sa Dalai Lama al 14-lea a emis o scrisoare oficială, sprijinind recunoașterea lui Apo Gaga ca fiind Gyalwang Karmapa al 17-lea, iar guvernul chinez a sprijinit alegerea Sa.
În timpul vieții sale, Inaltimea Sa Karmapa al 16-lea a scris multe poezii și cântece, prezicand că, deși va părăsi locul său tradițional din Tsurphu în Tibet, se va întoarce la Tsurphu din nou în curând, ca maestrul său rădăcină va fi HE Situ Rinpoche, și că el va studia în India. După moartea lui Karmapa al 16-lea, a devenit clar că toate aceste previziuni aveau legatura cu reîncarnarea sa.
In plus, maestrul secolului 19 Chogyur Lingpa a făcut o serie de previziuni despre vietile tuturor Karmapa, iar detaliile referitoare la Karmapa al 17-lea s-au potrivit intocmai cu cele ale nasterii lui Apo Gaga. (Aceste puncte sunt discutate în detaliu în secțiunea privind contextul istoric al tuturor Karmapa.)
Întoarcerea Sfintiei Sale Karmapa la Tsurphu în Tibet, Scaunul istoric al tuturor Karmapa
La momentul istoric al întoarcerii Sanctitatii Sale la Mănăstirea Tsurphu, în iunie 1992, el a intrat în mănăstire călare, purtând traditionalele haine de mătase de brocart și palaria de calarie din aur a unui inalt lama (preot Tibetan).
Peste 20.000 de adepti devotati s-au intrunit pentru a asista la întoarcerea Sa. În dimineața următoare, aproximativ 25.000 de oameni trecut pe la Sanctitatea Sa pentru a primi o binecuvântare personala, și apoi, două luni mai târziu, în fata a de mii de tibetani și adepti străini, Sanctitatea Sa a fost întronat la 27 septembrie 1992.
La Tsurphu, Karmapa a început studiile în tibetană, științele budiste ale minții, ritualele și artele sacre, cum ar fi dansul. În fiecare zi, Sanctitatea Sa acorda, de asemenea, audiente sutelor de vizitatori din întreagul Tibet și din întreaga lume. La scurt timp, a început să dea împuterniciri și să participe la diferite ritualuri in cadrul manăstirii. La vârsta de zece ani, Sanctitatea Sa a început să recunoască reîncarnări ale altor lama/preoti tibetani ai liniie Kagyu, incluzand invatatori eminenti cum ar fi de exemplu Pawo Rinpoche, Jamgon Kongtrul Rinpoche și Dabzang Rinpoche. În plus, în timpul petrecut de Sanctitatea Sa la Tsurphu, mănăstirea a trecut prin process intens de reconstructie in scopul de a restaura templele, altarele, asezarile de tip stupa si shedra, precum și reședințele care au fost grav deteriorate în timpul Revoluției Culturale și apoi neglijate de-a lungul anilor, indeplinind astfel o alta responsabilitate a unui Karmapa.
Cu toate acestea, în scopul de a-și exercita rolul său viitor, Sanctitatea Sa avea nevoie sa primeasca toate împuternicirile și transmisiile caracteristice liniei, dar s-a aflat in imposibilitatea de a obtine acest lucru in Tibet deoarece cei mai multi dintre invatatorii liniei Kagyu traiau in exil in India. In acest scop, Sanctitatea Sa impreuna cu o mână de insotitori a parasit Tibetul cu destinatia India. (Detalii privind această perioadă de timp sunt acoperite în secțiunea acestui site cu privire la Karmapa în Tibet.)
Calatoria Sanctitatii Sale Karmapa în India
Sanctitatea Sa Gyalwang Karmapa il intalneste pe Sfinția Sa Dalai Lama pentru prima dată, la sosirea sa în Dharamsala pe 05 ianuarie 2000.
După luni de planificare atentă, pe 28 decembrie 1999, Karmapa în vârstă de paisprezece ani a cerut official intrarea in retragere solitara. În schimb, si-a schimbat hainele de calugar cu haine civile și a iesit pe fereastră impreuna cu însoțitorul sau personal, Drubngak. Parasind Manastirea Tsurphu, cu o mână de insotitori, Sanctitatea Sa a început o călătorie îndrăzneață cu mașina, pe jos, călare, cu elicopterul, trenul și taxiul: o călătorie eroică, care avea să devină o stire de senzatie în întreaga lume. La data de 05 ianuarie 2000 Sanctitatea Sa a ajuns, spre marea surpriza și bucurie copleșitoare a tibetanilor exilați și adeptilor straini, în Dharamsala, India, unde a fost întâmpinat de către Sfinția Sa Dalai Lama al 14lea. Un an mai târziu, în 2001, Sanctitatea sa a primit statutul de refugiat din partea guvernului din India.
În cei 13 ani petrecuti în India, ca oaspete al guvernului indian, Sanctitatea Sa a continuat formarea sa monahală tradițională și educația filosofica, dar a început, de asemenea, sa studieze mai multe subiecte moderne, cum ar fi Știință și Limba engleză.
În fiecare an, Karmapa Gyalwang al 17-lea primește zeci de mii de vizitatori din toate colturile lumii, la reședința sa din Dharamsala. Începând cu anul 2004, in fiecare iarna, in Bodhgaya, Sanctitatea Sa conduce Kagyu Monlam Chenmo, o adunare Dharma care atrage mii de oameni din întreaga lume și din diferite tradiții budiste.
În mai 2008, Sanctitatea Sa a făcut prima si mult-asteptata sa călătorie in vest, calatorind catre Statele Unite, unde a vizitat asezarea Sa nord-americana din New York si o parte din centrele Dharma aflate sub îndrumarea Sa spirituală. În plus, Gyalwang Karmapa a calatorit in India pentru a participa la viața culturală și religioasă a tarii care l-a adoptat. De la inaugurarea templelor pentru Sai Baba în Tamil Nadu pana la comemorarea a 100 de ani de la nașterea Maicii Tereza din Calcuta, Sanctitatea Sa s-a întâlnit cu mulți alți lideri spirituali într-un spirit de respect reciproc și toleranță. În noiembrie 2009, Sanctitatea Sa a fost invitat să vorbească la o conferință TED India , devenind cea mai tanara persoana care sa faca acest lucru vreodată, pana in acel moment. În luna ianuarie 2010, peste 12.000 de persoane au participat la spectacolul live a unei piese in sase acte referitoare la viata lui Milarepa pe care Sanctitatea Sa a scris-o si a produs-o, piesa ce combină elemente de operă tradițională tibetană și teatru modern.
În 2011 Sanctitatea Sa a vizitat Statele Unite pentru a doua oară.
Ca savant și maestru de meditație, precum si ca pictor, poet, compozitor și dramaturg, Gyalwang Karmapa dezvolta o gamă largă de activități la care toti Karmapa s-au angajat de-a lungul secolelor. Ca activist sustinator al mediului inconjurator, pasionat de calculator și lider spiritual mondial ale cărui invataturi sunt de multe ori transmise in direct prin internet, Gyalwang Karmapa al 17lea a adus pe deplin activitățile Liniei Karmapa în secolul 21.
Informații despre activitățile extinse ale Sanctitatii Sale și programul său curent sunt de asemenea disponibile pe acest site. Va rugam sa folositi bara laterală din dreapta pentru a naviga la diferite momente din viața lui Karmapa.