Traditia Kagyu isi are radacinile adanci in invataturile lui Buddha. Ceea ce diferentiaza scoala Kagyu de celelalte scoli este modul in care sunt formulate invataturile lui Buddha precum si tehnicile de meditatie extrem de puternice pe care le utilizeaza si care iti permit sa traiesti si sa experimentezi adevaratul sens al invataturii lui Buddha.
Claritatea formularii si vivacitatea tehnicii apar printr-o transmisie directa si neintrerupta a invaturilor direct de la Buddha.
Linia Kagyu in sine provine direct de la Buddha prin intermediul a doua curente de invataturi. Continutul ambelor curente si adevarata esenta a doctrinei Kagyu se numeste mahamudra :
– Primul flux de invataturi provine de la Buddha, sub forma de Vajradhara, printr-o succesiune de maestri indieni printre care Saraha si Nagarjuna si terminând cu Maitripa in secolul 11, in India. Ideea principala a acestui aspect al mahamudrei este meditatia directa cu mintea. Aceste invataturi au fost aduse in Tibet de discipolul lui Maitripa, tibetanul Marpa.
– Al doilea flux de invataturi vine din Vajradhara la Tilopa, un extraordinar mahasiddha budist care a invatat si a stapanit invataturile a peste 100 de guru importanti din zilele sale. Tilopa a transmis mai departe chintesenta mostenirii sale catre Mahapandita Naropa, unul dintre cei mai invatati budisti si unul dintre cei 84 siddha din India. Aceasta linie a mahamudrei foloseste multe vizualizari si tehnici de yoga care sa ajute la intelegerea naturii realitatii. Tibetanul Marpa a fost principalul mostenitor /succesor al acestei transmisii.
Astfel, ambele curente ale mahamudrei au ajuns in Tibet datorita incredibilei munci dusa cu determinare de Marpa care, in cautarea iluminarii sale , a facut de trei ori calatoria periculoasa din Tibet in India si care a petrecut peste 20 de ani acolo, sub indrumarea lui Naropa, absorbind cele mai alese invataturi vajrayana din buddhismul indian.
Cel mai important discipol al lui Marpa a fost Milarepa, o persoana atrasa catre buddhism prin prisma evenimentelor dramatice din viata sa personala. Milarepa urma sa devina cel mai important yogi din Tibet, prin reusitele sale: parcurgerea drumului catre iluminare intr-o singura viata si munca sa de neegalat in meditatie, meditand intr-o roba subtire din bumbac in pesteri, in muntii acoperiti de zapada.
Urmatoarele doua generatii de patriarhi Kagyu i-au modelat viitorul pentru urmatorul mileniu. Discipolul lui Milarepa, Gampopa a integrat invataturile profunde primite intr-o disciplina inalta, pur monahala, pe care o stapanea deja, ca sa devina un maestru budist competent in orice aspect al invataturii, intruchipand perfectiunea celor trei yanas. Intruparea lui Gampopa a fost chiar prezisa de Buddha Sakyamuni, in Samdhiraja Sutra.
In timp ce Milarepa a ajuns la iluminare intr-o singura viata, Gampopa este vazut ca cineva care a ramas de nenumarate secole la nivelul 10 de bodisatva, pentru a-i ajuta pe nenumaratii Budha sa raspandeasca invataturile in lume.
Capitolul despre Gampopa din editia in 2 volume a celor „100.000 de cantece despre Milarepa” ofera mai multe detalii si o perspectiva interesanta asupra relatiei dintre Milarepa si Gampopa.
Exista 4 linii Kagyu principale si 8 secundare ce pornesc de la discipolii lui Gampopa. Acestea sunt cunoscute sub numele de Dagpo Kagyu, Dagpo Rinpoche fiind alt nume pentru Gampopa. Ambele nume (la fel ca multe nume tibetane) provin din locuri.Dagpo, de fapt, este numele locului de nastere al lui Gampopa si Gampo este numele muntelui sfant unde si-a stabilit prima manastire Kagyu Tibetana.
Apoi urmeaza un fenomen extraordinar in linia Kagyu. Discipolul principal al lui Gampopa a fost primul Gyalwa Karmapa, Dusum Chenpa. El urma sa se reincarneze, din nou si din nou, pentru a ghida si a proteja linia Kagyu. Astfel, el a devenit primul Tulku al Tibetui sau guru reincarnat. Intre fiecare reincarnare succesiva a lui Karmapa, continuitatea spirituala a liniei era asigurata de catre ucenicul principal de la vremea respectiva, care re-transmitea detalii cu privire la invataturi catre reincarnarea gurului sau anterior.